SzomatoDráma®

- a játék, ahol felfedezheted saját belső világodat és jobban megértheted a benned zajló folyamatokat,

- ahol szabadon érezhetsz, bármit kifejezhetsz, újraalkothatsz, kísérletezhetsz,

- ahol találkozhatsz belső konfliktusaiddal, (érzelmi, kapcsolati, spirituális) szinteken is.


Gyere, játssz velem,

- ha testi tüneteid vannak és azoknak okát szeretnéd megérteni, megfejteni.

- ha elakadtál az életed folyamában és nem tudod mihez kezdj mindezzel.

- ha túl sok stressz van az életedben és könnyíteni szeretnél rajta.

- ha válságban vannak az emberi kapcsolataid és sokat szenvedsz -e miatt.

- ha mélyebben megismernéd azt az embert, aki vagy.

DE! Gyere akkor is, ha látszólag minden rendben van veled.

Merülj el a tested -lelked ismeretlen, még fel nem fedezett tájaiban és kerülj közelebb ahhoz az emberhez, aki Te vagy!

Ki vagyok én?

A Te játszótársad, játékvezetőd,

-aki nyitott szívvel és szeretettel kísér téged testi-lelki folyamataid megértésében,

-aki megtart, ha éppen arra van szükséged, igényed,

-aki intenzív figyelemmel, intuitív módon, kreatív lelkiállapotban, spontán van Jelen a játékban,

-aki éber figyelemmel követi a játékodat, az elejétől a végéig,  

-aki elfogad olyannak, amilyen vagy.


Ki a módszer megalkotója?

Mi ez a módszer?

A SzomatoDráma® módszer megalkotója Dr. Buda László Ph.D., orvos, pszichiáter, pszichoterapeuta, a Pécsi Tudományegyetem korábbi tanszékvezetője, a Nyitott Akadémia rendszeres előadója. 

Több, nyomtatásban is megjelent könyv írója, mint pl.:

"Mit üzen a tested?"

"Mit üzen a lelked?"

"A Gyógyító Játék vezetése".

A játékos, kreatív önismereti és terápiás módszeréről tájékoztató videókat itt találsz: 

Mit üzen a tested? hangoskönyv | Dr. Buda László

Nagy megtiszteltetés és nagy öröm számomra, hogy ebben a hangoskönyvben felolvasóként szerepelhetek.

SzomatoDráma gyerekeknek


Több, mint 30 éve foglalkozom gyerekekkel. 25 évig tanítottam a magyar közoktatási rendszerben magyar-német szakos tanárként.

A tanítás mellett, mindig gondot fordítottam arra, hogy érdeklődjek tanítványaim hogyléte felől, meghallgattam őket és jó érzékkel rátapintottam az általuk elmesélt problémának a gyökerére. Egy bizonyos idő után már sokan kerestek meg, sokféle nehézségről számoltak be, ami miatt új lehetőségeket, megoldásokat kerestem, amivel segíteni szerettem volna nekik.

Nyelvtanárként megtapasztaltam, milyen nehéz a diszfunkciós zavarokkal rendelkező diákoknak megszólalni, a nyelvtani ismeretek elsajátításáról nem is beszélve. Ekkor találkoztam a kineziológiával, mint módszerrel, amit az iskola támogatásával megtanultam. A kineziológia elsősorban érzelmi stresszek feloldásával, viselkedési zavarokkal foglalkozik.

A problémák feltárására izomtesztelést alkalmaztam, mely megbízható válaszokat adott az általam feltett kérdésekre. Ezzel a gyengéd és kíméletes technikával sok esetben sikerült megtalálnunk azokat az energiablokkokat, melyeknek segítségével oldani, feloldani tudtuk a szorongást, félelmet, stresszt, egyéb érzéseket a hozzam forduló gyerekekben.

2012-ben az intézményes keretekkel szakítottam, eljöttem a közoktatási rendszerből, de a diákokkal való munkakapcsolatom megmaradt, sőt, a középiskolások korcsoportja mellett más korosztályú gyermekek problémáival kiegészült. Nyilván, a hozzám forduló nebulók tünetei sok esetben hordozzák az egész családi rendszernek a problémáit, így komplett családokkal is foglalkoztam, s igény szerint most is a rendelkezésükre állok.

A SzomatoDráma® módszert 2017-ben ismertem meg. A módszer atyja Dr Buda László orvos, pszichiáter, családterapeuta, akitől személyesen tanultam.

A módszerről részletesen itt lehet olvasni. www.szomatodrama.hu

A módszert kipróbáltam a tanítványaim körében is, s fantasztikus hangulatban telt örömteli gyógyító folyamatokat eredményezett.

A testtel-lélekkel való szeretetteljes kommunikáció, amire ez a módszer épül a kreatív játékokban gyors felismerésekhez, váratlan megoldásokhoz vezette a játékban szereplőket gyerekeket.

Szabad asszociációjuk, kreatív, intuitív gondolkodásuk fejlődött, szorongásuk csökkent, önbizalmuk, teljesítményük nőtt, és közelebb kerültek saját benső világukhoz.

A SzomatoDráma játéknapot különböző művelődési házakban hirdetem, az aktuális programokról itt a weboldalamon lehet információkhoz jutni.

SzomatoDráma programot gyerekeknek két korosztályban:

6-12 éves gyerekeknek,

13-17 éves kamaszoknak hirdetek.

Illetve 18 éves kortól felnőtt csoportokban adok lehetőséget a jelentkezőknek a játékra.


Visszajelzések

Mit is adott nekem a játék?

Ottilia

"Két évvel ezelőtt találkoztam először ezzel a gyógyító játékkal. Először nehezen elképzelhető volt számomra, hogyan fogok átélni, érzelemmel megtölteni olyan szerepeket, amelyekhez nem tudok embereket kötni. Mert ha nem ismerem őket, akkor honnan is tudnám, hogy miként gondolkodnak, mit éreznek. Ám hamar rájöttem, hogy "csak" befelé kell figyelnem, és akkor minden jön magától. Persze ez így leírva egyszerűnek tűnik, de ennyire nem egyértelmű az azonnali siker. Azóta sok játékon vagyok túl, és rengeteget tanultam - elsősorban magamról. Minden egyes szerep "rám van szabva", hiszen szinte mindegyikben a saját életemből is ráismerek egy-egy "szeletre": anya-lánya kapcsolat, párkapcsolat, gyermekkor, és még sorolhatnám."

Timi

"Nehéz szavakba önteni azt, hogy mit kapok hónapról hónapra a gyógyító játékokban. Talán a legfontosabb -az együtt töltött perceken kívül- az a szeretet élmény és az erő, amit ilyenkor magamban érzek. Mindig más az, ami foglalkoztat, mindig új és újabb élethelyzetekben kapok iránymutatást, ami izgalommal tölt el a jövőre nézve. Eleinte bizonytalan voltam a szerepeimben, amivel másoknak segíthettem ès mindig a sajàt játékomat vàrtam, hogy majd meglàtom a tutit. Aztàn nagyon hamar ràjöttem, hogy miről is szól ez valójában. Mindazonáltal, hogy pontosan tudom, nem tartanèk most itt, ha az életemből hiányozna ez a lehetősèg, azt is felismertem, hogy a dolgok nem mindig azok, aminek látszanak ès hogy mennyire fontos az önmagunkba vetett hit, hogy minden úgy van jól, ahogy az adott pillanatban tapasztaljuk. Nem lennék ugyanaz az ember, ha megértés és elfogadás nélkül haladtam volna tovább az utamon egy-egy nehéz élethelyzetemben, amire ez az önismereti út vezetett. A megértéshez és az elfogadáshoz a szomatodrama vezetett."

Orsi

"Csupán attól, hogy belépek a gyógyító térbe, egyfajta biztonság árad szét bennem, ami nálam azért nagy dolog, mert alapvetően szorongó alkat vagyok, örök készenlétben, állandó en garde állásban. Mintha valaki tudná bennem, hogy bármi is történik itt, az éppen annyi, amennyit a saját rendszerem biztonságban enged. Éppen ezért számomra nagyon könnyű belehelyezkedni szerepekbe, felvenni annak az embernek vagy épp jelenségnek az energetikáját, amit rám oszt a főszereplő. Azonnal bekapcsol az amúgy is érzékeny testem,  a legkülönbözőbb pontokon."

Anna

"Én már szinte játékfüggő vagyok.:) Amikor csak tehetem, jövök, mert érzem, ahogy a lelkem rétegei gyógyulnak, felszabadulnak a sok fájdalomtól, s egyre könnyebbnek, boldogabbnak érzem magam. Bátran beleállok a szerepekbe, szembenézek a félelmeimmel, s már néha jól ki is nevetem őket. Nem is értem, hogyan láttam korábban őket olyan hatalmasoknak. Ma már békében vagyunk egymással, sőt, farkasszemet is tudunk nézni, aztán jól megöleljük egymást " Imádok játszani!"

Ági

"Nagyon jól éreztem magam, először voltam szomatodráma játékon. A munkahelyemen kiállok magamért azóta, most kevesebb alvással sokkal dinamikusabb vagyok, sokkal felszabadultabb lettem, szinte szárnyalok."

Maja

"Nem gondoltam volna, hogy ilyen hatással lesz rám ez a sok játék. A lelkemben megkönnyebbülést érzek, fontos döntést hoztam meg, szakítottam a párommal, s a derékfájásom is elmúlt. Várom a következő lehetőséget."

Réka

"Azt hiszem, jól döntöttem, hogy ezen a vasárnapon magamat és a játékokat választottam. Fontos kérdésekre kaptam választ, megerősödtem, s tudom, hogy jó az irány, amit választottam, illetve nem is kellett választanom, s éppen ez volt nagyon felszabadító.

Minden játékban megérintődtem, s találkoztam életem legfontosabb szereplőivel. Fáradtan, mégis elégedetten mentem haza."