Ultrarövid Terápia®

Hitted volna, hogy létezik egy terápia, mely két órán belül megváltoztathatja az életedet?

Gyors, mély és hatékony.


Cs. Tóth Ibolyával, ultrarövid terápiás konzulenssel beszélgettünk arról, mit is jelent az Ultrarövid Terápia és miben különbözik más módszerektől.


Mi az, ami leginkább jellemzi az Ultrarövid Terápiát?

Három szó: gyors, mély és hatékony, ami ezt az intenzív egyéni konzultációs módszert jellemzi. 

Nem kötődésre épül ez a terápiás együttlét, hanem egy alkalomra, egy ülésre tervezett modellel dolgozunk. 

Gyors, mert másfél - kétórás időintervallum áll a rendelkezésünkre. 

Mély, mert a lélek legmélyebb bugyraiból hozunk felszínre érzéseket, élményeket. 

S hatékony, mert ez az időintervallum elég arra, hogy a kliens a felszínre hozott felismeréseit tudatosítsa, s ez őt belső változásra, változtatásra, akár döntéshozatalra sarkallja.  

Miben tud leginkább segíteni az Ultrarövid Terápia?

Bármilyen elakadás van az életünkben, sokszor nem tudunk továbblépni, ezért megrekedünk, szenvedünk e miatt. Nem tudjuk magunkat hajunknál fogva kihúzni a mocsárból, ezért segítségre van szükségünk. 

A mai rohanó világban ez a módszer hatékony segítséget tud nyújtani azoknak az embereknek, akik nem akarnak évekig pszichoterápiába járni. Már ez az egy alkalom lehetőséget ad arra, hogy megszüntessük a belső szenvedésünket és megszabaduljunk régen cipelt sérelmektől, fájdalmaktól.  

Hogyan néz ki ez a másfél-két órás alkalom, hogy kell elképzelni?

Én segítőként vagyok jelen. Az első lépés a biztonság, a bizalom kiépítése. Ráhangolódok, nyitott szívvel, együttérző befogadó jelenléttel fordulok a klienshez. Itt senki nem akarja őt megváltoztatni, megmondani neki a tutit. Itt önmaga lehet, magának kell felelősséget vállalnia mindazért, ami benne felismerésre kerül. Nincs ítélkezés, tanácsadás, diagnosztizálás, stigmatizálás.

Amikor megkeres valaki és mesélni kezd arról a folyamatról, ami éppen benne zajlik, akkor jön elő belőlem a kereső, mélyre ásó detektív, aki felgöngyölíti azokat a szálakat, amelyek úgy vélem, hogy a kialakult problémához vezettek. Hallgatom őt és visszatükrözöm neki, ami benne zajlik. Amikor felkavarodik a belső iszap és rátapintunk a lényegre, ott általában a kliens egy érzelmi katarzist él át, sírni kezd, s akkor biztosak lehetünk abban, hogy jó az irány, jó úton vagyunk a folyamatban.

A terápia során a kliens kiválaszthatja élete szereplőit, behívunk a térbe olyan embereket, akik az életében fájdalmat okoztak neki és a velük kapcsolatos negatív érzések még mindig meghatározzák a gondolkodását, viselkedését. Olyan személyekkel is találkozhat, akik már nem élnek, de  még vannak tisztázatlan, el nem simított szálak az elhúnyttal . Ezek lehetnek szülők, családtagok, de tanárok, tanítók, bárki, aki a kliens életének történetében szerepet játszott. A "fogadó óra" végén, jó esetben megszületik a megbocsátás, az elengedés és a hála.

Tudsz esetleg mondani egy konkrét példát?

A klienseim között volt egy hölgy, akinek édesanyja halálos beteg volt.  A betegágyánál  megígérte neki, hogy teljesíti édesanyja akaratát,  a temetés lebonyolításával kapcsolatosan.  De nem sikerült mindent megvalósítania. Legalább hat évig hordozta a lelke ennek a megoldatlan problémának a terhét. A terápiás ülésnek hála, sikerült elmondania édesanyjának, hogy mi volt ennek az oka, s így megbocsátott magának, feloldozást kapott önmaga által. Fájdalmas, sírós, de felszabadító élmény volt látni, hallani, ahogyan a hölgy kimondta: "Nem tehetek róla, nem vagyok hibás és nem bántom magam már emiatt." Még felszabadítóbb volt látni azt, amikor az édesanyja megbocsátó szavai, amit az ő engedélyével én tolmácsoltam, lelkében a megkönnyebbülés érzését hozta el.

Miben segít, ha kimondunk olyan dolgokat, 

melyek régóta nyomasztanak minket?

A lélek gyógyulásához elengedhetetlen, hogy kimondjunk olyan dolgokat, amiket addig nem mertünk vagy nem tudtunk megtenni, hogy feloldjuk a bennünk lévő feszültséget, s a vágyott vigaszt magunkban megtaláljuk. A lelki vívódások, a nyugtalanság állapotából így el tudunk jutni egy harmonikus, szeretetteli, önmagunkat elfogadó életformához. Jó lenne megtanulni a jelen pillanatában létezni, s nem annyit agyalni az életünkön. Elfogadni és elengedni a múlt fájdalmait nem harcolni velük, ellenük. Tudatosítani, hogy ami volt, elmúlt és nem jön vissza. Mindig van új lehetőségünk a megújulásra, változtatásra.

Te miért épp ezt a módszert választottad?

2017-ben ismerkedtem meg a módszerrel, amit Dr. Buda László orvos, pszichiáter, családterapeuta dolgozott ki. Személyesen tőle tanultam, hálás vagyok neki, mert nemcsak az én életemben hozott gyökeres változásokat, hanem a hozzámforduló kliensek is sorsfordító élményekről számoltak be visszajelzéseikben.

Ha érdekel a módszer részletesebb leírása, akkor itt találsz hozzá információkat!

www.ultrarovidterapia.hu

Lejegyezte Németh Ágnes. A teljes cikket www.life.hu oldalon olvashatod.


Ha szükséged van egy jó LÉLEKnyomozóra, akinek segítségével lágyan,de magabiztosan felfejtheted elakadásaid okát,

- aki hozzásegít a belső erőforrásaidhoz,

- aki odaadó figyelemmel és nyitott szívvel kísér az utadon,

-aki biztonságban megtart, elfogad, hall, lát és érez,

Akkor keress bátran! Amikor megkeresel és elhozod magaddal a problémádat, úgy tekintek erre a találkozásra, mint egy közös táncra.

 Teljes figyelmemet neked szentelem, kísérlek, figyellek, érzékellek. Együttérzésem, szeretetem áramlik feléd, elfogadó, biztonságos környezetet teremtve ezzel a számodra.

Engedem, hogy a lelked mélységéből, viszonylag gyorsan és hatékonyan megszülessen valami új, ami elmozdít, kimozdít beszorult lélekállapotodból.  A módszer mellékhatásaként pedig elindulsz a vágyott változás irányába.

Visszajelzések

Mit is adott nekem a terápia?

Erika

"Annyi terápiás módszert kipróbáltam már.

Azt hittem, hogy újabbat ez a módszer sem fog adni a számomra.

De mégis sikerült meglepődnöm.

Amikor találkoztam szeretett nagymamámmal,

elmondhatatlan boldogságot, felszabadulást ,

örömöt éreztem a testemben, majd kiugrottam a bőrömből.

Az erőm megkétszereződött, azóta a barátommal szakítottam és fontos döntéseket is meghoztam az életemben.

Mennyi időt, energiát pazaroltam eddig,hihetetlen.

Annyira boldog vagyok, köszönöm Ibus! Hála!"

Szilvi

"A terapia után úgy éreztem magam, mint egy mesehős, akit, ha megpróbáltatás ér, megnő az ereje és még erősebbé válik.

Megnőtt az önbizalmam,nem számít, hogy nincs mellem, tetovált a szemöldököm és a szempillám,olyan erős nőnek érzem magam, mintha újjászülettem volna.

Köszönöm,hogy kísértél az utamon és hozzásegítettél a felismerésekhez, amik nélkül most nem lennék az, aki vagyok."

Éva

"Olyan furcsán érzem magam, üresség van bennem, szinte nem is tudok ezzel mit kezdeni. Rájöttem sok mindenre,hol bántottam magam.

Amikor belenézek a tükörbe, már nem azt látom, akit korábban. Eddig csak a kövérségemet láttam, s menekültem előle.

Ma már a tornán végignéztem magam a tükörben, s csodálkoztam, hogy már nemcsak azt látom. Ez haladás. Nem is értem.

Lehet, hogy nem is kell értenem. De az érzés furcsa.

Hogy honnan indultunk, s hová érkeztünk, még felfoghatatlan.

Mint egy varázslat!

Hálásan köszönöm."